ØSTFOLDBUNAD NYTT KURS - DEL 1 - 48 timer dame og herre (klikk her for mer info)

09.11.2023

ØSTFOLDBUNAD – DEL 1, dame/herre, 48 timer. (nytt kurs)
Kurslærer: Tina Svendsen (tlf 905 12 620)
Tema: Bunadskjorte oppstart mandag 27.mai (fortsetter mandag 1.september)
Kursdager: Mandager oppstart 26.mai
Tid: kl 1730-2130
Pris: kr 4.000/3.200 ikke medlem/medlem + Materialer
Kontakt Tina Svendsen hvor du kan få kjøpe materialer (butikken i Moss er nedlagt)

Meld deg på her: kursimosshusflidslag@gmail.com

Opplysninger vi trenger i påmeldingen :
fornavn, etternavn, adresse, telefon, evt. e-post, fødselsår og hvilke kurs du melder deg på.

Arbeidet med en kvinnebunad i Østfold kom i gang i 1930. Da skulle det holdes ei utstilling i Sarpsborg. Interiørarkitekt Marie Karsten var konsulent for utforminga av bunaden, og den bygde på bevarte plagg fra slutten av 1700-tallet. Det ble visstnok bare lagd tre–fire eksemplarer av denne bunaden.

I 1936 tok Østfold Husflidslag opp bunadsaken, og lanserte det vi i dag kjenner som Østfoldbunaden. Husflidslaget oppnevnte en egen bunadkomité, som samlet inn gamle draktplagg og studerte både bilder og skriftlige kilder. Bunaden fikk ei utforming som skulle passe inn i det bildet en hadde av en norsk bunad, med liv og stakk sammensydd, broderi og hvite skjorteermer. Derfor er ingen plagg nøyaktig kopiert etter de gamle forbildene, og bunaden har ikke et utseende som samsvarer med hvordan kvinner i Østfold gikk kledd i tidligere tider. Bunaden ble utformet i samarbeid med Den norske husflidsforening i Oslo, og Else Poulson hadde hovedansvaret for uttegning av mønsteret. Klara Semb og Halvdan Arneberg var også involvert i arbeidet. (hentet fra Store Norske Leksikon)

Herrebunaden fra Østfold er basert på en herremote som ifølge skriftlige kilder var vanlig i Østfold rundt 1800-tallet. Utgangspunkt for bunaden er gamle plagg fra gården Ellefsrød i Idd, som i dag eies av Halden historiske samlinger.